7.07.2011

Krantenhuis

Dit schattige huisje van 18 bij 12 cm heb ik op school gemaakt met het vak Handvaardigheid. Omdat we maar één uurtje in de week handvaardigheid hebben kostte dit project ruim 9 weken. Eerst moesten we enkele schetsen maken en verder uitwerken. Ook moest het huisje uit verschillende punten getekend worden in 3D. We leerden hierbij een (voor ons) nieuwe tekenmethode. Uiteindelijk mochten we aan de slag gaan met hout. Ik heb eerst een schaal gemaakt en alle losse onderdelen getekend. Omdat ik meer onderdelen had dan andere leerlingen (die een blok + driehoekig dak maakten) heb ik veel thuis gedaan. Nadat alles uitgezaagt was moest er flink geschuurd worden. Op de foto zie je dat ik bij de 2 balkons een hekje heb gezaagt, dit was echt een priegel werkje waar ik veel leuke reactie's op kreeg. Dit gelt trouwens ook voor de 2 trappetjes aan de zijkant. Als je bedenkt dat één trappetje (die bestaat uit 2 delen) nog geen 7 cm hoog is en er 11 treden uitgezaagt moeten worden, dan weetje wel hoe lastig het is.
In idergeval moest er na het gezaag geverft worden. Omdat ik een modern huisje maakte was het eerste waar ik aan dacht 'wit'. Ik was met de tweede laag wit bezig toen ik zat te denken aan kranten.. 'Als ik nou eens een afdruk op het hout krijg..." Met die gedachte ging ik aan het werk en legde alle pas geverfde stukjes hout op kranten. Na een halve minuut haalde ik ze eraf en stonden er prachtige zwarte letters op!
Het huisje in elkaar zetten was een minder leuk werk. Met houtlijm bleef het niet zitten dus moest ik gaan nieten. Telkens als ik ergens een nietje in schoot, schoot er ergens anders wel weer een nietje uit.. pfff, een hopeloos werkje. Daar kwam nog bij dat door het verven het hout krom ging staan en de onderdelen niet goed meer pasten. Uiteindelijk stond het dan in elkaar en heb ik het heel voorzichtig aan de leraar laten zien die het vervolgens met één hand optilde waardoor er een trappetje af viel! Ik kreeg een 8,5 (kleurgebruik), een 8 (orginaliteit), een 7 (ruimtelijkheid) en een 6 (technieken).1 opmerking: